знч брат
Моята рецепта не е нещо особено, но след като никой друг не предлага своя вариант, ето го моя:
500 г боб
1 голям или 2 малки моркова
1-2 глави кромид лук или 1 стрък праз
1 чушка (ако има)
2 домата или 2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
чубрица, джоджен, пресен магданоз
С това количество продукти пълня трилитрова тенджера.
Бобът се почиства, измива и накисва поне в 3 части вода за 8 часа. На сутринта водата се излива (аз си поливам с нея бурените на балкона :mrgreen: ) и бобът се слага да се вари със студена вода. Добре е да се изхвърлят зърната, които не са набъбнали, защото те така или иначе няма да се сварят. След като заври, водата се изхвърля, зърната се измиват и пак се слагат да се варят (пак в студена вода). Докато заври отново, се отстранява пяната. След завирането се намалява огъня и се добавят 1 с.л. захар, 1 с.л. олио и 1 с.л. ракия (може и да не се прави) за по-бързо сваряване. Когато зърната са почти омекнали, се прибавят нарязаните моркови и лук, по-късно и чушката (може и печена, още по-вкусно става). Подправя се с чубрица (майка ми слагаше и сминдух).
В ястието трябва да има достатъчно вода, ако се налага, се долива вряла.
Слагат се доматите, джоджена и червения пипер и след още няколко минути се отстранява от огъня. Наръсва се с пресен магданоз.
Понякога правя и запръжка, но напоследък не ми понасят много запържените храни. Брашно не слагам.
Поднася се с прясноизпечена питка.
Как разбирам, че бобът се е сварил: бъркам с широка дървена лъжица и когато зърната спрат да тропат при допира с лъжицата, значи са достатъчно омекнали
ае да ти е сладко